Міськрайонне управління юстиції інформує


Звернення стягнення на майно боржника, що перебуває в інших осіб.

2012.09.18

 

Одним із заходів примусового виконання рішень є звернення стягнення на майно боржника, що перебуває в інших осіб. 
            Державний виконавець має право на звернути стягнення на майно боржника, що знаходиться в інших осіб, а також на майно та кошти, належні боржникові від інших осіб. Пропозиція про звернення стягнення на майно боржника, яке знаходиться в інших осіб, надходить у письмовій формі від самого боржника або стягувача.
            Державний виконавець зобов'язаний встановити, на яких підставах майно боржника знаходиться у інших осіб. Особи, які утримують майно боржника або кошти, що належать боржнику, зобов'язані на запит державного виконавця надати у визначений ним строк відомості про належне боржникові майно, що знаходиться у них, та майно чи кошти, які вони повинні передати боржникові.

         Після  надходження  від  зазначених  осіб  відомостей  про наявність майна боржника державний виконавець описує  таке  майно, вилучає  його  і  реалізує у встановленому Законом України "Про виконавче провадження" порядку.  У разі якщо особа,  у якої  перебуває  майно  боржника,  перешкоджає державному  виконавцю  в  його  вилученні,  таке майно вилучається державним виконавцем у примусовому порядку.  проте перш ніж застосовувати процедуру примусового вилучення і тим більше продажу майна боржника, що знаходиться в інших осіб, треба встановити, чи не будуть такими діями порушуватися права і законні інтереси таких осіб.

Bилучення готівкових коштів та майна, що належить боржникові, від інших осіб здійснюється державним виконавцем виключно у присутності понятих. Підставою вчинення такої процесуальної виконавчої дії є ухвала суду. Наприклад, Закон України "Про виконавче провадження" закріплює право державного виконавця звертатися до суду з поданням про примусове проникнення до житла чи іншого володіння особи, у якої знаходиться майно та кошти, належні боржникові від інших осіб. Cуд вирішує це питання шляхом постановлення ухвали. За ЦПK України 2004 р. ця процедура більш чітко визначена і буде вирішуватися на підставі ст. 376, згідно з якою суд негайно розглядатиме подання, без виклику чи повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб, але за участю державного виконавця. Ухвала може бути оскаржена за чинним ЦПK - протягом п'ятнадцяти днів з наступного дня після їх ухвалення.

Звернєння стягнення на належні боржнику від інших осіб грошові кошти, що знаходяться на рахунках цих осіб в установах банків та інших фінансових установах, здійснюється на підставі ухвали суду. Порядок звернення державного виконавця з поданням до суду та оскаржения ухвали вирішується так само, як і в попередньому випадку.

Закон України "Про виконавче провадження" передбачає можливість притягнення до відповідальності у вигляді штрафу осіб, в яких знаходиться майно боржника і які ухиляються від виконання законних вимог державного виконавця. Порядок притягнення до відповідальності регламентується ст. 90 цього Закону.

Виконавець: Попович В.В.

 

В.о. начальника  міського відділу ДВС

Калуського МРУЮ                                                                             Данилишин О.В.

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Вересень 2012
В П В С Ч П С
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6